KAKO SPREMITI KAMP PRIKOLICU ZA ZIMSKI SAN ?

Ima posla i oko toga, ako želite da kampica dočeka prolj" />

Priprema kamp prikolice za “zimski san”

KAKO SPREMITI KAMP PRIKOLICU ZA ZIMSKI SAN ?

Ima posla i oko toga, ako želite da kampica dočeka proljeće u top formi !!

Dakle,
IZVADITE IZ KAMPICE SVE OSJETLJIVE STVARI
Prije nego što uopće započnete čišćenje, iz svoje kamp-kućice uklonite sve predmete koje hladnoća i vlaga mogu oštetiti, odnosno one stvari koje na sebe mogu navući vlagu. Naravno, to se odnosi i na svu hranu. Tako će te smanjiti mogućnost pojave glodavaca i plijesni.
Deke, jastuke, ručnike, sve materijale od tkanine, radije držite na suhom mjestu i ne ostavljajte ih u kamp prikolici. Te stvari privlače vlagu i mogle bi postati leglo plijesni. Knjige, časopisi, kuhinjske role i toaletni papir također privlače vlagu. Jastuci sjedala podjednako su osjetljivi na vlagu kao i madraci. Postavite ih uspravno radi dobre ventilacije.
Za sve električne uređaje je bolje da budu na suhim mjestima i koja se ne smrzavaju nego u kamp prikolici, te će stoga nastaviti služiti i u novoj sezoni. Ako je vaša kamp kućica opremljena akumulatorom, odspojite ga i spremite u kuću ili u grijanu garažu, zaštićenu od hladnoće. Preporuka je da se drži spojen na pametni punjač.
KAMPICU DOBRO OČISTITI IZVANA I IZNUTRA
Pri pranju posebno paziti na sve gumene dijelove i prozore . Prozore nježno očistiti i tretirati , te po potrebi ručno ispolirati posebnim sredstvima za akryl. Očistite nutarnje lukove kotača. Također provjerite podvozje , da nema kakvih oštećenja i podmažite nogice za stabilizaciju. Naravno, ne smijete zaboraviti očistiti prednju kutiju (spremište za plinske boce) .
Kad vanjština zasja , na redu je unutrašnjost.
Pri čišćenju unutrašnjosti , posebnu biste pozornost trebali obratiti na kupaonicu. Nakon što sve dobro obrišete, intenzivno se posvetite WC-u. Ovdje postoje posebna sredstva za čišćenje koja WC i kupaonu čine ponovo higijenski čistom. Pazite da temeljito očistite kasetu za fekalije, kao i spremnik vode za ispiranje. Ne zaboravite održavati brtvu WC kazete s prikladnim mazivom kako se ništa iz nje ne bi moglo preliti u budućnosti.
Kad hladnjak odmrznete i operete, ostavite vrata i poklopac zamrzivača otvoren da spriječi stvaranje plijesni.
Trebali biste očistiti sudoper, ukloniti rešetku na plinskom štednjaku i temeljito ga očistiti. Dobro pregledajte i očistite plamenike na štednjacima.
Također je važno sve vodovodne cijevi dezinficirati posebnim sredstvom za čišćenje. To biste trebali koristiti prema uputama, a zatim pustite da se svi vodovi dobro osuše. Da biste to učinili, možete ostaviti pipe otvorene u srednjem položaju tako da se i crijeva za toplu i hladnu vodu pročiste. Objesite glave tuša u najviši položaj i ostavite poklopac spremnika i ventile kotla otvorenima. Kako bi se izbjeglo smrzavanje, u cijevima, spremnicima i elementima zahoda ne smije ostati vode. Uz grijalicu vode Truma therme se nalaze sigurnosni ventili koje trebate otvoriti , kako bi sva voda iz bojlera iscurila van.
Moguće je i kroz cijeli sustav pustiti specijalnu tekućinu koja ne smrzava i ona će štititi od smrzavanja cijeli sustav – pipe, pumpu vode , bojlere vode i instalaciju. Jedan od načina je i da sve vodove i cijeli sustav ispušete komprimiranim zrakom.
Tenda mora biti suha i čista . I samo takva se može zatvoriti i spremiti za zimovanje. Nikad nije zgorega malo podmazati zglobove i okretne mehanizme. Ukoliko imate namontirane nosače za bicikle, preporuka je da se domontiraju sa prikolice ili zaštite.
NJEGA MATERIJALA
Kako biste dugo uživali u svom vozilu za odmor, neophodno je održavanje materijala.
Nekoliko savjeta za očuvanje materijala:
– Podmažite sve gumene brtve na prozorima i vratima, kao i brtvu na WC kazeti npr. vazelinom ili silikonskim raspršivačem ili sl.
– Podmažite brave i pante
– Pritegnite vijke
– Otvorite sva vrata ormara i preklope tako da se pretinci za odlaganje dobro provjetravaju
– Ostavite vrata kupaonice / WC-a otvorena
– Ne zatvarajte rolete tako da opruga rastereti.
– Redovito provjetravajte kamp kućicu tako da širom otvorite sve prozore
– Dobro bi bilo postaviti granule za uklanjanje vlage u unutrašnjost i po potrebi mijenjati.
Uz čišćenje i njegu, trebali biste poduzeti nekoliko tehničkih mjera.
TEHNIČKE MJERE
Obavezno izvaditi boce plina iz kampice i ispustiti plin iz svih vodova.
Također možete provjeriti filtar za plin i po potrebi ga zamijeniti.
Provjerite pomoćni kotač ( jockey wheel) i malo ga podmažite. Uvijek dobro dođe.
Trajno instalirane satelitske antene i klimatizacijske jedinice ne moraju se uklanjati zimi, ali ih možete zaštititi od prljavštine i prašine zaštitinim pokrovima.
Zaštitite hladnjak postavljanjem zaštitnih pokrova na ventilacijske rešetke. Isto tako treba zaštititi ispuhe/dimnjake od Truma grijalica.
Ako se očekuje veliki snijeg, preporučuje se krov poduprijeti za potpornim gredama da bi se zaštitili od prekomjernog opterećenja snijegom.
POPRAVCI
Sad je savršeno vrijeme za otklanjanje nedostataka i kozmetičke popravke kamp vozila, jer su servisi u sezoni često jako zauzeti.
SAVJETI ZA ZAŠTITU
Nakon što ste poduzeli sve mjere predostrožnosti, dolazi završni pregled.
Ako se vaša kamp kućica nalazi u hali ili pod nadstrešnicom, dobro je zaštićena od vremenskih utjecaja. Ako je vaša kamp kućica parkirana na otvorenom, preporučujemo da na nju pričvrstite posebni prozračni zaštitni pokrov kako biste bolje zaštitili prikolicu od atmosferilija . Svakako izbjegavati prekrivati prikolicu najobičnijom PVC ( kamionskom) ceradom. Preporuka je postaviti zaštitni pokrov rude prikolice i prekriti prikolicu specijalnim pokrovom – djelomično ( samo krov ) ili kompletno.
Ukoliko je moguće, prozore ostavite u položaju ventiliranja ( na prvom zubu) kako biste osigurali dobru cirkulaciju zraka unutra. Ova mjera ovisi o mjestu skladištenja, jer morate biti sigurni da kiša ili kojekakve štetočine ne mogu ući.
ZAŠTITE GUME
Da biste zaštitili gume od oštećenja za vrijeme dugotrajnog stajanja, možete povećati tlak u gumama za 0,5 bara i staviti prikolicu na posebne ovalne klocne koje čuvaju gume ili staviti na zaštitne jastuke za gume. Pokušajte svakako prikolicu dobro zablokirati klinovima/klocnama, tako da možete otpustiti ručnu kočnicu i rasteretiti sajle od ručne kočnice. Ako vam prikolica nije na oku, preporuka je staviti zaštitu na prihvatnu šapu rude, kako bi spriječili da vašu kućicu netko zakači i odveze.
Kad god je moguće, uvijek je dobro malo provjetriti kamp prikolicu i usput je malo pogledati , kako bi izbjegli neka neželjena iznenađenja. Svjedoci smo sve češćih obilnih kiša, te ako prikolica nije pod nekim pokrovom bilo kakve vrste, obavezno nakon obilne kiše otići do prikolice i provjeriti da nije voda ušla kroz neki krovni prozor.
I da zaključim – Kad je kampica tako lijepo spremljena za zimovanje, mirno možete očekivati nove ljetne avanture. Uz savjete za zimovanje, zasigurno ćete moći ponovno putovati bez oštećenja. Ipak, trebali biste redovito provjeravati je li sve u redu kako biste izbjegli neželjena iznenađenja.
Vjerujem da ste dosta toga znali i radili, ali uvijek se pojavi neki detalj u toj pripremi.
Veseli me činjenica ako sam vam bar malo pomogao.
Svu gore navedenu opremu, kemikalije i usluge servisnih popravaka možete dobiti kod nas. Imamo veliki izbor opreme i dijelova na lageru, a i jedini smo centar u regiji koji je ovlašteni servisni partner za sve uređaje (Truma, Dometic, Thetford) koji su ugrađeni u kamp vozila.
Na našoj web stranici www.petroni.hr će te naći katalog dijelova i opreme. U kategoriji „sve za zimski san“ će te naći sve artikle koji su spominjani prethodno u tekstu.
Vaš CAMPING&CARAVANING CENTAR – PETRONI , Sesvete